Veikkauskioski

Vedonlyönnin matematiikka – pidä huoli pelikassastasi

Math Guy thinking

Math Guy thinking

Matematiikka on monelle kirosana, mutta vedonlyönnin matematiikan perusteet kannattaa silti opetella. Se ei ole tärkeä taito ainoastaan vedonlyöntiammattilaisille, vaan viihdepelaajakin voi parantaa voittomahdollisuuksiaan opettelemalla hieman pelikassan hallintaa ja kertoimien arviointiin tarvittavia prosenttilaskuja. Kuulostaako tylsältä? Sitä sen ei välttämättä tavitse olla. Kun opettelet vedonlyönnin matematiikan perusteet, tulee kerroinvertailustakin kertaheitolla mielenkiintoiseempaa – ja samalla teet parempia pelivalintoja.

Vedonlyönnin matematiikka – näin muunnat kertoimet prosenteiksi

Vedonlyönnin matematiikan ensimmäinen ja tärkein askel on opetella kertoimien muuntaminen prosenteiksi. Tähän toimii yksinkertainen kaava:

1 / kerroin * 100

Näin ollen esimerkiksi kertoimen 2.00 prosenttivastine on:

1 / 2.00 * 100 = 50 %

Käytännössä siis esimerkiksi kerroin 2.00 tarkoittaa sitä, että jos kohteen toteutumisen todennäköisyys on omasta mielestäsi yli 50 %, on kyseessä hyvä pelikohde. Tämän vaikeampaa se ei ole. Aseta kohteelle oma prosenttiarviosi, laske kertoimen prosenttiarvo ja valitse ne vedonlyöntikohteet, joissa odotusarvosi on positiivinen.

Vedonlyönnin pelikassan hallinta on tärkeää

Vedonlyönnin pelikassan koko määrittelee sen, minkä suuruisia vetoja voit lyödä ilman suurta pelkoa koko kassasi häviämisestä. Kassanhallinta vedonlyönnissä perustuu yksinkertaiseen matematiikkaan. Koska vedonlyönti on loppujen lopuksi myös paljon onnesta kiinni, on tärkeää pitää panostusten koot omalle pelikassalle sopivina. Jos pelikassasi on juuri nyt vain muutamia satasia, ei hyväänkään vetokohteeseen välttämättä kannata panostaa liikaa. Satunnaisilla tekijöillä on vedonlyönnissä niin suuri rooli, että hyväkin vetokohde häviää silloin tällöin, vaikka se pitkällä tähtäimellä olisikin voittava veto.

Kassanhallinnan perusteet

Ammattivedonlyöjät ovat tutkineet vedonlyönnin matematiikka satoja ja yhä satoja tunteja. Kaikeksi onneksi sinun ei viihdepelaajana tarvitse sitä tehdä, sillä kassanhallinnan perusteet on helppo tiivistää muutamaan nyrkkisääntöön:

  • Älä panosta yhteen kohteeseen enempää kuin 5 % pelikassastasi
  • Valitse panoksesi kertoimien mukaan, suuremmilla kertoimilla on suurempi varianssi

Esimerkiksi 100 euron pelikassalla ei siis näiden sääntöjen mukaan kannata panostaa 5 euroa enempää yksittäiseen kohteeseen. Toki viihdepelaajan on silloin tällöin mukava iskeä sisään tavallista suurempiakin summia hyviin pelikohteisiin lisäjännityksen vuoksi – varsinkin silloin, kun tarjolla on kampanjabonuksia esimerkiksi jalkapallon EM-kisojen tai jääkiekon MM-kisojen aikana.

Veikkauskioski suosittelee kuitenkin seuraamaan tätä  nyrkkisääntöä suurimman osan ajasta, mikäli et halua riskeerata pelikassaasi turhaan. Jakamalla vetosi moneen eri kohteeseen pienemmällä panoksella pienennät samalla varianssiasi huomattavasti. Sama koskee kertoimia: mitä suurempi kerroin, sitä pienempi osa pelikassasta siihen kannattaa panostaa – ja sama toisin päin.