Veikkauskioski

Jääkiekko

jaakiekko

Jääkiekko on ollut suomalaisen urheilukansan suosikkilaji jo pitkään. Lätkää pelataan ympäri Suomen, ja arvokisat saavat aina koko jääkiekkokansan liikkeelle. Myös Sm-liiga kerää edelleen kelpo yleisömääriä lähes kaikilla paikkakunnilla. Veikkauskioski kertoo sinulle kaiken tarvittavan sekä jääkiekosta että sen kotimaisista ja ulkomaisista huippusarjoista. Jääkiekon MM-kisoja unohtamatta. Mutta miten jääkiekosta tuli näin suosittua?

Jääkiekko on osa suomalaista urheiluhistoriaa

Jääkiekkoa sanotaan syystäkin maailman nopeimmaksi lajiksi. Pelaajat voivat luistella jopa yli 30 kilometrin tuntivauhdilla ja lämätä kiekon maaliin jopa yli 180 kilometriä tunnissa! Jääkiekkokaukalo, luistimia, mailoja ja kiekko, miten laji on syntynyt ja mistä siinä on kyse?

Toimintalaji jo syntyessään

Jäällä pelattava joukkuepeli syntyi tietysti pohjoisessa. Se kehitettiin Kanadassa 1800-luvulla eurooppalaisten siirtolaisten mukanaan tuomista mailalajeista, kuten jääpallosta, shintysta sekä hurleysta. Lajin historian näkee siinä että kanadalaiset kutsuvat jääkiekon harrastepelaamista edelleen nimellä ”shinny”.

Jääkiekko on fyysinen peli. Lajin alkuaikoinakin kentillä on riittänyt toimintaa, kun pelaajia on ollut nykyisten kuuden sijaan yhdeksän tai jopa viisitoista molemmilla puolilla. Tuolloin tosin vaihtopelaajia ei tunnettu, vaan koko joukkue oli kentällä kerralla, eikä syöttää ei saanut kuin eteenpäin. Kuvittele, jos seuraavat jääkiekon MM-kisat pelattaisiin näillä säännöillä. Nykymuodon laji sai 1870-luvulla Montrealin yliopisto-opiskelijoiden kehitettyä sille uudet säännöt.

Jääkiekko tänään

Jääkiekkohulluimpia maita ovat Suomessa sekä lajin synnyinmaa, Kanada. Lisäksi jääkiekko on suosittu laji myös Ruotsissa, Venäjällä, Latviassa, Sveitsissä ja Saksassa. Yhdysvalloissa lajin suosio vaihtelee alueittain, mutta tästä huolimatta maassa on eniten lajin katsojia ottelua kohden.

Jääkiekon säännöt on helppo oppia

Jääkiekon huippunopean pelin päämääränä on saada kiekko vastustajan maaliin. Enemmän maaleja tehnyt joukkue voittaa. Yleisin varsinainen peliaika on kolme kertaa 20 minuuttia, eli 60 minuuttia. Jääkiekko-ottelun päättyessä tasan varsinaisella peliajalla, jatkuu se viiden minuutin jatkoajalla, jossa ensimmäinen maali määrää voittajan. Jos tätä maalia ei synny, voittaja selvitetään rangaistuslaukauksilla. Pudotuspeleissä ei välttämättä esiinny rangaistuslaukauksia, vaan pelataan jatkoaikoja, kunnes voittaja selviää.

Yleensä jääkiekkojoukkueessa on kentällä yksi kentällinen, eli maalivahti, kaksi puolustajaa ja kolme hyökkääjää. Joukkueessa on normaalisti kolmesta neljään kentällistä sekä kaksi maalivahtia. Kokoonpano voi vaihdella rangaistusten ja pelitilanteen mukaan. Esimerkiksi pelin lopussa tappiolla oleva joukkue saattaa vaihtaa maalivahdin kenttäpelaajaan. Jääkiekon pelin nopeus tarkoittaa sitä, että tulos voi vaihtua salaman nopeasti. Jopa kahden tai useamman maalin johto voi kuivua kasaan, jos toinen joukkue saa hyvän vireen päälle. Tästä syystä joukkueiden maalivahtien rooli on kasvanut jatkuvasti. Kiekko liikkuu niin nopeasti, että heiltä odotetaan lähes yli-inhimillisiä refleksejä ja keskittymistä. Suomen Tuukka Rask on hyvä esimerkki huippumaalivahdista.

mm_jääkiekko

Jääkiekon kaksi kulttuuria

Nykyään jääkiekossa on voimassa kaksi vallitsevaa sääntökirjaa, Kansainvälisen jääkiekkoliiton (IIHF) säännöt sekä NHL:n säännöt. Jääkiekon MM-kisat, SM-liiga sekä KHL pelataan IIHF:n sääntöjen puitteissa. Säännöissä on eroja, minkä lisäksi NHL:n kaukalo IIHF:n kaukaloa pienempi.

Jääkiekkoliigoissa pelataan yleensä ensin runkosarja, ja sitten mestaruuden määrittävät playoffsit eli pudotuspelit. Runkosarjassa kaikki liigan joukkueet pelaavat saman määrän otteluita toisiaan vastaan. Runkosarjan lopuksi viimeiset joukkueet karsiutuvat, parhaat joukkueet etenevät suoraan playoffseihin. Osa näiden väliin jääneistä joukkueista jatkaa karsintakierrokselle, josta voi vielä nousta mestaruustaistoon. Pisteytys tapahtuu yleensä siten, että varsinaisen peliajan voitosta saa kolme pistettä ja tappiosta nolla. Varsinaisen peliajan jälkeisestä voitosta saa kaksi pistettä ja tappiosta yhden pisteen. Tasapelin voi nähdä jääkiekossa myös vetona siitä, että ottelu menee jatkoajalle.

NHL

Maailman parhaassa liigassa, NHL:ssä, pelaavat Yhdysvaltojen ja Kanadan joukkueet, sekä maailman parhaat pelaajat. NHL:n Stanley Cup on maailman arvostetuin jääkiekkopokaali. Monet suomalaiset huippupelaajat pelaavat tai ovat pelanneet NHL:ssä.

NHL:ssä ja KHL:ssä pelaa lukuisia joukkueita, joten ne on jaettu konferensseihin. NHL:ssä on kaksi konferenssia jotka vuorostaan on jaettu yhteensä neljään divisioonaan. Divisioonien voittajista tulee konferenssien mestareita, jotka vuorostaan kohtaavat toisensa mestaruusottelussa. Monilla veikkausivustoilla voit lyödä vetoa kaikista voittajista, kokeile vaikkapa Betssonin laatukertoimia jääkiekkoon.

SM-liiga

Suomen jääkiekon mestaruus ratkeaa SM-liigassa, tai Liigassa kuten se markkinoinnissa tunnetaan. Jääkiekon SM-liiga korvasi vuonna 1975 vanhan SM-sarjan. SM-liigan runkosarja on jaettu kahteen lohkoon, joissa kummassakin on seitsemän joukkuetta. Kaikki joukkueet kohtaavat toisensa kahdessa kotiottelussa ja kahdessa vierasottelussa. Lisäksi Liigassa on mukana paikallisotteluita, kuten HIFK:n ja Bluesin kohtaamiset sekä Ilveksen ja Tapparan ottelut.

Kukin joukkue pelaa yhteensä 60 ottelua. Tämän jälkeen parhaat joukkueet jatkavat pudotuspeleihin ja pudotuspelikarsintoihin, joissa määritellään finaalijoukkueet. Suomen mestaruuden vie se joukkue, joka voittaa neljä kertaa. Viime vuosina Kärpät on dominoinut liigaa, mutta miten käy tänä vuonna? Netin vedonlyöntisivustot tarjoavat kertoimia kaikkiin Liigamatseihin, ja voit lyödä vetoa sekä runkosarjan voittajasta että varsinaisesta mestaruudesta.

KHL

Jokerien siirtyminen Kontinental Hockey Leagueen (KHL) lisäsi valtavasti suomalaisten mielenkiintoa liigaa kohtaan. KHL on maailman toiseksi tasokkain liiga NHL:n jälkeen. Venäjän ja Suomen lisäksi liigassa pelaa myös muita Itä-Euroopan sekä Venäjän naapurimaita. KHL pyrkii laajenemaan myös muualle Eurooppaan. Viime vuonna Jokerit sijoittui kuudenneksi, mikä oli mainio saavutus. Mestaruuden vei SKA-pietari, miten käy tänä vuonna?

MM-kisat

MM-kisoissa kruunataan jääkiekkomaiden kuninkuus. Historiallisesti eniten voittoja on Neuvostoliitolla/Venäjällä ja seuraavaksi eniten hallitsevalla mestarilla Kanadalla. Kanada on dominoinut lajia viime vuosina. Yleissivistykseen kuuluu tietää, että Suomi on voittanut jääkiekon MM-kisat kahdesti vuosina 1995 ja 2011. Vuosi 2015 ei ollut Suomen juhlaa, mutta miten käy tänä vuonna?

Jääkiekko vedonlyönti tuo peleihin lisäpotkua

Jääkiekosta voi lyödä vetoa ennen ottelun alkua ja livenä ottelun aikana. Jääkiekon peliaika eroaa esimerkiksi jalkapallosta, mikä näkyy myös vedonlyönnissä. Voit lyödä vetoa sekä varsinaisen peliajan tuloksesta, että ottelun voittajasta (moneyline). Vedonlyönnissä auttavat ottelujen tilastot voit nähdä esimerkiksi NordicBetin tulospalvelusta. Tarkasta samalla NordicBetin mahtavat bonustarjoukset!

Jääkiekon nopeus tekee siitä erityisen mielenkiintoisen kohteen live-vedonlyönnille. Live-vedonlyönnissä voit lyödä myös eräkohtaisia vetoja sekä siitä, kumpi joukkue tekee seuraavan maalin. Pohjoismaisista veikkaussivustoista Betsafe tarjoaa hyvä livekohteet jääkiekkoon sekä jääkiekko streamit, joilta voit seurata pelejä reaaliajassa.Voit lyödä vetoa voittajan lisäksi esimerkiksi ottelun lopputuloksesta, maalimäärästä, maalin tekevistä pelaajista sekä yli/alle-tuloksista.

Etusivulle