Veikkauskioski

Hans Backen Huuhkajat kohtaa Puolan maaliskuussa

Suomen jalkapallomaajoukkue eli tuttavallisemmin Huuhkajat on suurten muutosten kourissa. Positiivisuuden ilosanomalla tappiosta tappioon edenneen joulukuusensa koristellut ex-maajoukkueluotsi Mixu Paatelainen sai lähteä, ja tilalle saapui ruotsalainen Hans Backe, joka on yhä enemmän tai vähemmän kysymysmerkki.

TV-kommentaattori vai päävalmentaja?

Monet fanit ovat jo ilmaisseet huolensa siitä, että Huuhkajien uusi luotsi Hans Backe on tuntunut keskittyvän enemmän sivuhommiinsa Ruotsin tv-lähetysten kommentaattorina kuin Suomen maajoukkuetehtäviin pelaajakartoituksen muodossa. Backen ensimmäiset ottelut maajoukkueluotsina eivät ainakaan hiljentäneet kritiikkiä, sillä B-maajoukkueiden rusketusreissulta Abu Dhabista ei jäänyt juuri jälkipolville kerrottavaa. Suomi hävisi sekä Ruotsille että Islannille tekemättä maaliakaan.

Ensimmäinen kunnon mittari

B-maaottelut ovat kuitenkin B-maaotteluita, eikä Abu Dhabissa ollutkaan tarkoitus suorittaa suuria urotekoja. Maaliskuussa on luvassa Backen ensimmäinen todellinen näytönpaikka huuhkajaluotsina, kun Suomi saa parhaat pelaajansa käyttöönsä maaottelussa Puolaa vastaan. Peli pelataan Wroclawissa, Puolassa 26.3., ja isännät tarjoavat Huuhkajille varmasti kunnon mittarin. Vahvat EM-karsinnat pelannut Puola valmistautuu nimittäin kesän EM-kisoihin, joten joukkue on täynnä pelaajia, jotka haluavat varmistaa oman paikkansa Ranskan pelikentillä 2016-kisoissa.

Kanervan saappaita täyttämässä

Mixu Paatelaisen jälkeen joukkueen otti hetkeksi haltuunsa pitkän päivätyön Suomen eri ikäluokkien maajoukkueissa tehnyt Markku “Rive” Kanerva. Kanervan johdolla Suomi siirtyi fanien kirveen alle joutuneesta joulukuusi-pelijärjestelmästä perinteiseen 4-4-2:een, joka toikin tuloksia heti. Kanervan johdolla Suomi voitti muun muassa Kreikan vieraissa ja nousi jopa teoreettisesti vielä taistelemaan EM-kisapaikasta. Sitä ei toki lopulta tullut, mutta Kanerva löi kuitenkin Backelle pientä painetta sen suhteen, että Suomen pelaajamateriaalilla on mahdollista menestyä.

Miltä näyttää Backen Suomi?

Abu Dhabissa Backe jatkoi Kanervan lanseeraamalla 4-4-2:lla, jolla suurin osa asiantuntijoista uskoo miehen lähtevän liikkeelle myös Puolaa vastaan.

Maalilla avannee huippuvireeseen Saksassa yltynyt Lukas Hradecky, ja puolustuslinja lienee sekin tuttu jo Mixun ajoilta kapteeni Niklas Moisanderin ja kokeneen Kari Arkivuon johdolla. Muut kaksi paikkaa puolustuslinjassa ovat enemmän auki, mutta Jere Uronen ja Paulus Arajuuri ovat vahvoja ehdokkaita niitä täyttämään.

Keskikentän keskusta on Suomella vahva, ja olisi suuri yllätys, jos Backen papereista löytyisivät näille paikoille muut nimet kuin Roman Eremenko ja Tim Sparv. Laituritilanne on sen sijaan monimutkaisempi, sillä varsinaisia laitureita Suomella ei oikeastaan ole. Todennäköisesti laitureiksi istutetaan Perparim Hetemaj ja Alexander Ring, jotka ovat molemmat enemmän keskikentän keskustan pelaajia. Toki myös Jere Urosen nostaminen vasempaan laitaan on mahdollista.

Kärkipelaajien osalta Veikkauskioskin toimitus odottaa näkevänsä avauksessa Teemu Pukin ja Joel Pohjanpalon, vaikka jälkimmäinen ei olekaan viime aikoina ollut parhaassa mahdollisessa vireessä. Maajoukkueessa mies on kuitenkin onnistunut hyvin, joten Backe antanee nuorelle hyökkääjälupaukselle mahdollisuuden jatkaa hyviä otteitaan. Nähtäväksi jää joka tapauksessa se, millaisia TV-kommentteja Backe pääsee pelin jälkeen medialle antamaan.